We zeggen wel eens dat de trap het middelpunt van het huis is. Eenmaal in de gang of woonkamer is het eerste dat opvalt de trap. Daarom is het belangrijk te kiezen voor een trap die goed bij het interieur past, maar ook zeker functioneel is. In veel gevallen kiezen mensen voor een nieuwe trap, omdat ze een nieuwbouwwoning hebben. Of omdat ze een oude woning willen renoveren en de huidige trap echt niet meer voldoet. In dat geval is een nieuwe trap of traprenovatie het overwegen waard.
Vergelijk tot 4 vakmannen installateurs in je eigen regio en bespaar zo tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Inhoud
Iedere mogelijkheid een aparte prijs
De prijs van een nieuwe trap kan behoorlijk variëren. Een trap is al te koop vanaf 1000 euro, maar kan even prijzig worden als 12.500 euro (bij een bvb. een glazen designtrap). Wij gaan in dit geval uit van een standaard, vurenhouten trap.
De goedkoopste trap
Een goedkope trap is een standaard, recht open trap, ook wel een steektrap genoemd. Zo’n trap heeft vaak minder duur materiaal nodig, er is in hoeveelheid ook minder materiaal nodig en het maken van een trap is eenvoudig. Doorgaans kan men een trap zelf bouwen, of deze laten bouwen.
Een rechte trap is eenvoudiger te maken, waardoor de prijs van een standaard trap op 1000 euro ligt. Men kan dan rekenen op een open trap van vurenhout.
Trap met gemiddelde prijs
Een normale trap heeft doorgaans tenminste één draai. Logischer wijze noemen we het dan ook een draaitrap of kwartdraaitrap. De meeste huizen in België hebben zo’n trap, omdat de overloop anders niet precies uitkomt.
Een trap met een draai van vurenhout materiaal kost gemiddeld slechts 250 euro meer. Voor 1.250 is een kwartdraai vurenhout trap al beschikbaar. De hogere prijs is te wijten aan het extra materiaal om de bocht te maken en uiteraard de ingewikkeldere montage.
Vergelijk tot 4 vakmannen installateurs in je eigen regio en bespaar zo tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Ga je voor echt kwalitatief hout en maatwerk, dan wordt het uiteraard een pak duurder.
Duurdere trappen
Soms wordt er kozen voor een trap met twee kart draaien. Deze trappen zijn vaak het duurst in de aanschaf, mede omdat deze gesloten moet worden. Een vurenhouten trap kost in dit geval 1400 euro. Dat komt mede door de extra materiaalkosten om de trap te sluiten. Bovendien is het ingewikkelder om de trap te monteren.
De kosten van een trap
Bij de hierboven genoemde prijzen gaat het steeds om een standaardmodel trap. Maar er zijn ook nog andere kosten: materiaalkosten, eventuele uitbreidingen en uiteraard de arbeid. Slechts 10 procent van alle kosten bedraagt arbeid. 90 procent van de kosten komt voort uit materiaalkosten. Bijvoorbeeld voor het bouwmateriaal, de bekleding en extra’s als strips, plinten of tapijt.
Welke keuzes moet je maken bij het kiezen van een nieuwe trap?
Er zijn verschillende mogelijkheden bij de keuze voor een nieuwe trap. Uiteraard is het model belangrijk, maar ook of de trap open of gesloten is, of men deze zelf gaat monteren, of extra stijlopties zelf worden geïnstalleerd en eventuele andere mogelijkheden die de trap een uniek uitzicht geven.
Vergelijk tot 4 vakmannen installateurs in je eigen regio en bespaar zo tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Welk model is geschikt?
Het gekozen model is altijd de belangrijkste factor voor de prijs. In de meeste huizen is er geen vrije keuze en is men gebonden aan een type model dat bij en in de woning past.
De prijs voor een draaitrap zal meestal hoger liggen dan een standaard steektrap. Met name bij kwartdraai trappen ligt de prijs hoger, omdat deze moeilijker te bouwen zijn en er uiteraard meer materiaal gebruikt moet worden.
Gesloten of open trap?
Maakt men de keuze voor een open trap (zoals een zwevende trap) op gesloten trap? Een open trap is stijlvoller, een gesloten trap is veiliger. Je kunt deze gesloten maken door 2 dichte trapleuningen te voorzien, of door je zwevende trap tussen 2 muren te plaatsen.
Alsook kun je stootborden gebruikt, kunnen de kosten van een trap met zo’n 100 euro oplopen.
Een stootbord is het verticale deel dat zich tussen de traptreden bevindt. Open trappen hebben dus geen stootborden. Stootborden zijn veiliger en bieden meer stevigheid aan de trap. Bovendien ‘sluiten ze de trap af’, zo krijgt vuil en stof geen kans om onder de treden te komen.
Je nieuwe trap zelf monteren of laten doen?
Het monteren van eenvoudige trappen is doorgaans zelf vaak binnen één dag wel te doen. Als een oude trap eerst nog moet worden verwijderd, kan het langer duren.
Voor de installatie moet je ongeveer rekenen op zo’n € 125 à € 250 voor een standaardtrap. Het installeren van een trap is vanzelfsprekend een precies werkje en moet veilig gebeuren. De meeste standaardtrappen worden daarom verkocht met een prijs inclusief montagekosten.
Vergelijk tot 4 vakmannen installateurs in je eigen regio en bespaar zo tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Kant-en-klaar of niet?
Ten slotte kan men zich afvragen of hij een kant-en-klaar trap wil of niet. Een nieuwe trap moet meestal zelf nog even geverfd of bekleed worden. Sommige winkels en vakmannen leveren een trap volledig kant-en-klaar. De prijzen van een trap zijn vaak op basis van een ‘ongegronde’ trap.
Men moet dus zelf nog even de decoratie aanbrengen. Deze kan ook ter plekke door een vakman bekleed of geschilderd worden. Let wel dat de kosten hiervan flink uiteen kunnen lopen; tussen de 200 en 700 euro extra. Dit noemt men ‘een gegronde trap’.
Welk materiaal?
Een trap kan uit verschillende materialen gemaakt worden. Ook over deze keuze moet je goed nadenken. Denk o.a. aan:
- Houten trap
- Betonnen trap
- Betonnen trap met hout
- Beuken trap
- Eiken trap
- Metalen trap
- Rubberwood trap
- Stalen trap
- Trapbekleding
Extra mogelijkheden
De laatste factor bij het kiezen van een nieuwe trap, is het vooruitzien. Men moet rekening houden met eventuele extra’s die een unieke look & feel geven. Bijvoorbeeld door het aanbrengen van anti-slipstrips, trapmatten, verlichting of een trapleuning.
Mogelijkheden | Prijs | Voordelen |
Anti-slipstrip | 3 tot 15 euro per meter | Zo glijdt men niet van de trap |
Trapmatten | 20 euro tot 65 euro per mat | Fijner aan blote voeten, voorkomt uitglijden |
Verlichting | 10 tot 40 euro per ledstrip | Geeft een beter zicht in het donker |
Trapleuning | 40 tot 100 euro voor de hele trap | Verhoogt de veiligheid en is zeer geschikt bij (jonge) kinderen. |
Benieuwd naar een richtprijs? Vul dan onderstaand formulier in. Door verschillende trapbouwers in je eigen regio te vergelijken bespaar je tot 35% in slechts 2 minuten!