Een steektrap is de meest rechte trap die er bestaat. Deze heeft een simpele functie, namelijk het aan elkaar verbinden van twee verdiepingen. Wanneer men op zoek gaat naar verschillende trappen, zal hij verschillende termen vinden. Een steektrap wordt ook wel eens een molenaarstrap genoemd. Deze twee type trappen zijn in uitvoering hetzelfde.
Vergelijk tot 4 vakmannen installateurs in je eigen regio en bespaar zo tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Een steektrap is een standaard rechte trap. Dat betekent dat vrijwel iedere woning voorzien is van een dergelijke trap. Bijvoorbeeld om naar de overloop en de hallen boven te komen, maar deze wordt ook vaak gebruikt als vaste trap naar de zolder toe. Deze heeft uiteraard geen enkele draaiing. Zoek je zo’n trap, dan ben je op zoek naar een draaitrap of wenteltrap.
Inhoud
Kiezen voor een steektrap
De keuze voor een steektrap is een vaak gemaakte keuze. Dat komt mede vanwege het prijsvriendelijke karakter van de trap. De trap is bovendien eenvoudig zelf in elkaar te zetten, is de minst complexe trap in de woning en omdat een steektrap zo populair is, zijn er vaak al een aantal maten beschikbaar. Deze trap zelf plaatsen is al mogelijk vanaf enkele honderden euro’s. De zogenaamde molenaarstrap is daarmee de goedkoopste optie om een trap (zelf) te installeren.
Daarmee is de steektrap een van de voordeligste trappen om in huis te laten te laten plaatsen. Men doet dan wel wat concessies op de ruimte die men in dient te leveren bij het plaatsen van een steektrap. Een dergelijke trap heeft namelijk zowel voor- als nadelen, waarbij ruimteverlies het grootste nadeel is.
Vergelijk tot 4 vakmannen installateurs in je eigen regio en bespaar zo tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
De voordelen van een steektrap
Een groot voordeel van een steektrap is het prijskaartje. Het zijn immers eenvoudige trappen die gemakkelijk met verschillende materialen gemaakt kunnen worden. Het ontwerpen van een steektrap is niet erg ingewikkeld en daardoor zijn ook de kosten van een op maat gemaakte steektrap een stuk lager, in tegenstelling tot trappen met een kwartslag draai. Dat komt mede doordat een draai in een steektrap ontbreekt en doordat er weinig ingewikkelde berekeningen hoeven te worden gemaakt. Het ontwerpen en installeren van een steektrap is daarmee een minder tijdrovende klus.
Op gebied van eenvoud en prijs legt een draaitrap het al snel tegen de steektrap af. Elke trede heeft bovendien dezelfde vorm en men kan eindeloos variëren met verschillende materialen. Daarom is de steektrap nog steeds geliefd in veel Nederlandse en Belgische huishoudens.
De nadelen van een steektrap
Naast de voordelen van een steektrap, zijn er ook redenen om niet voor een steektrap te kiezen. De prijs en mogelijkheden zijn uiteraard zwaarwegende voordelen, maar het grootste nadeel is dat een dergelijke trap nogal wat ruimte in neemt. Een steektrap is daarom niet erg geschikt voor kleinere woningen. Om de ruimte die een steektrap inneemt te beperken, is het mogelijk eventueel de helling te vergroten. Toch wordt in beperkte ruimtes vaak voor een ander type trap gekozen.
Ook het vergroten van de helling heeft weer een nadeel; de trap wordt moeilijker om op te lopen, doordat de helling steeds steiler wordt. Dat is niet erg vriendelijk voor mensen die slecht ter been zijn. Om de verloren ruimte van een steektrap op te vangen, wordt er vaak een opslagruimte gecreëerd onder de trap.
Nog wat inspiratie…
Vergelijk tot 4 vakmannen installateurs in je eigen regio en bespaar zo tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
De prijs van een steektrap
Een steektrap is erg eenvoudig om te ontwerpen en te installeren. Daarmee is de steektrap of molenaarstrap de meest prijsvriendelijke trap die er te vinden is. De kosten van een steektrap liggen op enkele honderden euro’s. Wie een steektrap op maat wil laten maken, moet rekening houden met een vanaf prijs van rond de 1000 euro.
Uiteraard kunnen de prijzen behoorlijk variëren. Wie een doe-het-zelf-pakket bij de bouwmarkt aanschaft, weet van tevoren de prijs. Zelf een steektrap installeren is de voordeligste optie en is in principe goed uitvoerbaar vanwege zijn eenvoud. Wie liever een unieke trap wil, kan de steektrap ook laten ontwerpen en uitvoeren door een ervaren trappenmaker.
Houd er rekening mee dat de prijzen kunnen variëren, mede door de gemaakte keuzes. Bijvoorbeeld wanneer men een andere uitvoering en afwerking in gedachten heeft. Uiteraard speelt ook de materiaalkeuze mee. Wanneer men kiest voor een houten steektrap, is dit vaak goedkoper dan wanneer men kiest voor glazen treden. De treden moeten vaak nog op maat gesneden worden, wat de kosten juist weer stuwt. Daarom is het raadzaam eerst te kijken naar de persoonlijke wensen, de kosten van een trappenmaker en de installatiekosten.
Benieuwd naar een richtprijs? Vul dan onderstaand formulier in. Door verschillende trapbouwers in je eigen regio te vergelijken bespaar je tot 35% in slechts 2 minuten!